Γραφίστρια – Graphic Designer
Γραφίστρια – Graphic Designer
Το παρόν project έγινε σε συνεργασία με την συμφοιτήτριά μου Δέσποινα Καγκελίδη και αποτελεί την κύρια εργαστηριακή άσκηση του μαθήματος “Εμψύχωση (Animation)” το οποίο διδάσκεται κατά το Ζ’ εξάμηνο σπουδών στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Ο υπεύθυνος καθηγητής του μαθήματος ήταν ο κ. Στέλιος Σκουρλής, ο οποίος μας καθοδήγησε και μας βοήθησε να φτιάξουμε την δική μας δισδιάστατη ταινία μικρού μήκους, με βάση το storyboard που είχαμε σχεδιάσει κατά το Ε΄ εξάμηνο των σπουδών μας, στο μάθημα “Storyboard”, του οποίου υπεύθυνη καθηγήτρια ήταν η κ. Ελένη Μούρη. Το θέμα του καρτούν ήταν πολύ “ανοιχτό” και είχε τεθεί από την κυρία Μούρη: έπρεπε το βίντεο μας να αποσκοπεί στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των θεατών, και αυτό μπορούσαμε να το πετύχουμε με ό,τι σενάριο επιθυμούσαμε.
Παρακάτω παρατίθεται, λοιπόν, η πρώτη μας δισδιάστατη ταινία μικρού μηκούς και παρουσιάζονται τα βασικά στάδια της διαδικασίας που εκτελέστηκαν για την ολοκλήρωσή της.
Κεντρική ιδέα: Παρακίνηση για προστασία και υπόδειξη σεβασμού προς το περιβάλλον μέσω παραδειγμάτων συμφορών που αντιμετωπίζει ο κεντρικός χαρακτήρας εξαιτίας των βλαβερών ενεργειών του προς τη φύση.
Παρακολουθούμε τον κεντρικό χαρακτήρα της ιστορίας μας να εκτελεί την καθημερινή του ρουτίνα και παρατηρούμε τις βλαβερές, για την φύση, συνήθειες του να επιβαρύνουν το περιβάλλον συνεχώς.
Για κάθε λανθασμένη συνήθεια του χαρακτήρα μας, βλέπουμε, όχι μόνο το αρνητικό αντίκτυπο της δικής του ενέργειας, αλλά και το αντίκτυπο των ενεργειών ενός μεγαλύτερου συνόλου, το οποίο υιοθετεί συνήθειες όμοιες με αυτές του πρωταγωνιστή. Το περιβάλλον που εκτίθεται στα άτομα με τις κακές συνήθειες μολύνεται ραγδαία και στο τέλος η φύση παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.
Το Storyboard είναι ένα αναπόσπαστο εργαλείο που διευκολύνει την παραγωγή μιας ταινίας animation μικρού μήκους και εξασφαλίζει ότι οι ιδέες μεταφράζονται αποτελεσματικά στην οθόνη. Ουσιαστικά, το storyboard παρέχει μια οπτική προεπισκόπηση κάθε σκηνής, καθιστώντας ευκολότερο τον τελικό σχεδιασμό της διάταξης των στοιχείων, της κίνησης των χαρακτήρων και της συμπεριφοράς της κάμερας. Παρακάτω παρατίθενται καρέ-κλειδιά από το storyboard που σχεδιάστηκε για την ταινία μας.
Η τεχνοτροπία με την οποία σχεδιάσαμε τα frames μας και αποτυπώσαμε το σενάριο είναι αρκετά απλή και λιτή. Ως φόντο, διατηρούμε πάντοτε το παλαιωμένο αυτό χαρτί που έχουμε χρησιμοποιήσει και πάνω του σχεδιάζουμε με brush που να θυμίζει χειρόγραφο σκίτσο. Τα χρώματα που έχουμε χρησιμοποιήσει είναι ουσιαστικά το ίδιο το χαρτί που χρησιμοποιούμε παντού ως φόντο, με τροποποιημένο το Hue Saturation και μασκαρισμένο στα κατάλληλα σχήματα.
Επιλέξαμε να χρωματίσουμε μονάχα τους ανθρώπους, τα σκουπίδια και την φύση, με την φύση να λαμβάνει πάντοτε πιο έντονες αποχρώσεις. Πιο έντονη απόχρωση χρώματος λαμβάνει επίσης ο πρωταγωνιστής, ώστε να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους συμπολίτες του.
Πρώτα, λαμβάνοντας υπόψη το storyboard το οποίο δημιουργήσαμε κατά το πέμπτο εξάμηνο των σπουδών μας, αρχίσαμε να σχεδιάζουμε όλα τα φόντα που αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε στις σκηνές της ταινίας μας. Βασικό στοιχείο όλων των εικονογραφήσεων είναι το επιλεγμένο φόντο υφή που κυριαρχεί, το οποίο έχει ως στόχο να αποδώσει στις συνθέσεις την αίσθηση του παλαιωμένου φύλλου χαρτιού. Όλα τα στοιχεία σχεδιάστηκαν ψηφιακά στο πρόγραμμα “procreate” με το brush “Ink Bleed” (3-4 pt). Γενικά, όσον αφορά τη χρωματική προσέγγιση των φόντων, αφήσαμε να επικρατήσει η πορτοκαλοκίτρινη απόχρωση της υφής, ωστόσο, τα στοιχεία της φύσης (δέντρα, θάλασσα, ήλιος) επιλέξαμε να τα διαφοροποιήσουμε -χρωματίζοντάς τα- για να τονίσουμε την αγνότητα της.
Πέρα από τα φόντα ήταν απαραίτητη η σχεδίαση και άλλων στοιχείων (σκουπίδια, αυτοκίνητα, κλπ). Κρίσιμο ρόλο στη ταινία, όσον αφορά την πλοκή της, παίζουν τα σκουπίδια. Σχεδιάστηκαν πολλά είδη σκουπιδιών, είτε μεμονωμένα είτε σε σωρούς, τα οποία “αλληλοεπιδρούν” με τους χαρακτήρες και φυσικά χρησιμοποιούνται και τοποθετούνται σε διάφορους χώρους στα φόντα, άλλοτε με κίνηση και άλλοτε χωρίς. Σχετικά με τη χρωματική προσέγγιση των σκουπιδιών, επιλέξαμε να τους αποδώσουμε λευκό χρώμα, διατηρώντας πάντα την επικρατούσα υφή, καθώς το λευκό χρώμα αντιτίθεται “ψυχρά” και στην πορτοκαλοκίτρινη απόχρωση της υφής και στα ζωντανά χρώματα των φυσικών στοιχείων, γεγονός που συμβολίζει την αποτρόπαια πράξη της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Αφού ολοκληρώσαμε την σχεδίαση των φόντων και των λοιπών στοιχείων (props), είχε έρθει η ώρα να δώσουμε κίνηση στους χαρακτήρες μας. Η απόδοση των κινήσεων έγινε μέσα από το πρόγραμμα “Moho“.
Με όλα τα φόντα, τα στοιχεία και τις κινήσεις έτοιμες, ακολούθησε σύνθεση και επεξεργασία της ταινίας μέσω του προγράμματος After Effects της Adobe. Σε αυτό το στάδιο της εργασίας έγινε επίσης η προσθήκη και η επεξεργασία του ήχου (μουσικό χαλί και διάφορα ηχητικά εφέ) και η προσθήκη και επεξεργασία των τίτλων αρχής και τέλους.
Copyright © 2023. This site and its content was designed by Natalia Kokosi. All Rights Reserved.