Γραφίστρια – Graphic Designer

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

2D ANIMATION

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ANIMATION (FRAME BY FRAME)

Τα παρακάτω κλιπάκια πρόκεινται για εργαστηριακές ασκήσεις του μαθήματος “Κινούμενο Σχέδιο (Cartoon)”, το οποίο διδάσκεται κατά το ΣΤ’ εξάμηνο σπουδών στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η υπεύθυνη καθηγήτρια του μαθήματος, κ. Ελένη Μούρη, μας βοήθησε να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε τις βασικές αρχές του animation και μας υπέβαλε στην διαδικασία να εξασκήσουμε κάποιες βασικές κινήσεις με την κλασική τεχνική “frame by frame”, που σημαίνει ότι όλες οι κινήσεις που θα δείτε παρακάτω ζωγραφίστηκαν στο χέρι καρέ-καρέ και δεν έγιναν με την βοήθεια κάποιου προγράμματος δημιουργίας κίνησης. 

Γενικά, σημαντικά πράγματα που διδαχθήκαμε ήταν:

Character Sheet | Basic Animation Exercises

01) ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Κατά την πρώτη άσκηση, κληθήκαμε να σχεδιάσουμε την μεταμόρφωση ενός αντικειμένου σε ένα άλλο. Μέσω αυτής είχαμε την δυνατότητα να κατανοήσουμε τον ρόλο των ενδιάμεσων (inbetween frames), να μάθουμε να χρησιμοποιούμε την σκάλα των ενδιαμέσων και να συνηθίσουμε να σχεδιάζουμε έχοντας κατά νου τον χρονισμό της κίνησης.

Προσωπικά, επέλεξα να μεταμορφώσω ένα ανθρώπινο μυαλό σε κουκουνάρι. Αρχικά σχεδίασα τα δύο αντικείμενα (μυαλό και κουκουνάρι) και έπειτα άρχισα να δημιουργώ τα ενδιάμεσα καρέ με βάση τον όγκο και το εμβαδόν του κάθε αντικειμένου. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

02) ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

Κατά την δεύτερη άσκηση κληθήκαμε να δώσουμε κίνηση στον χαρακτήρα μας και να τον κάνουμε να περπατήσει. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό περπάτημα, ανάλογα την ηλικία και το βάρος του σε σχέση με το στήσιμο του σώματός του. Εγώ επέλεξα να σχεδιάσω έναν ψιλόλιγνο χαρακτήρα του οποίου το περπάτημα θα επηρεάζεται από ένα βαρύ αντικείμενο που θα κουβαλάει όπου πηγαίνει. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

03) ΤΡΕΞΙΜΟ

Στην τρίτη άσκηση, έπρεπε να κάνουμε τον χαρακτήρα μας να τρέχει, με όποιον τρόπο θέλαμε. Το τρέξιμο μοιάζει με το περπάτημα σαν κίνηση με τη μόνη διαφορά ότι έχει περισσότερη ταχύτητα (λιγότερα frames) και μεγαλύτερα “σκαμπανεβάσματα” (άλματα). Τα χέρια πρέπει να έχουν δυναμικότερες  κινήσεις από ότι στο περπάτημα και πρέπει επίσης να προσδώσουμε και μια επιπλέον κλίση στον άξονα του σώματος ώστε να απεικονίσουμε την σφοδρότητα και την ταχύτητα. Εγώ επέλεξα να σχεδιάσω ένα πανικοβλημένο τρέξιμο που συναντάται συχνά σε κωμικά κινούμενα σχέδια. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

04) ΣΑΛΤΟ

Στην τέταρτη άσκηση κληθήκαμε να σχεδιάσουμε το σάλτο του χαρακτήρα μας, του οποίου το είδος διαλέγαμε εμείς. Ουσιαστικά, η άσκηση αυτή αφορούσε το  anticipation, την προαναγγελία δηλαδή μιας κίνησης. Όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε μία κίνηση φροντίζουμε πριν από αυτή να υπάρχει μια κίνηση που προϊδεάζει τον θεατή για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Κλασικό παράδειγμα είναι η ρίψη μπουνιάς σε πολλά κινούμενα σχέδια. Όταν ένας χαρακτήρας θέλει, κωμικά, να χτυπήσει κάποιον άλλον, δεν ρίχνει απλά μπουνιά: φέρνει το χέρι του πίσω από το κεφάλι του, ίσως το στριφογυρίζει και λίγο, και έπειτα ρίχνει την μπουνιά. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, οι κινήσεις που υποδέχονται την μπουνιά, είναι το anticipation. 

Όσον αφορά το σάλτο, επέλεξα ο χαρακτήρας μου να πηδάει σε μια πισίνα από έναν βατήρα ώστε να εφαρμόσω την βασική αρχή του anticipation στην κίνηση κατά την οποία ο χαρακτήρας εκτοξεύεται από αυτόν. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

05) ΠΕΤΑΓΜΑ

Στην τελευταία άσκηση, κληθήκαμε να σχεδιάσουμε το πέταγμα ενός πτηνού. Το πως πετάει κάθε πουλί εξαρτάται από την ανατομία του, το μέγεθος ανοίγματος των φτερών του και το βάρος του σώματός του. Τα πουλιά με μεγάλο άνοιγμα φτερών, για παράδειγμα, ανοιγοκλείνουν αργά τα φτερά τους, ενώ τα μικρά πουλιά έχουν πιο γρήγορο και νευρικό ανοιγοκλείσιμο των φτερών. Κατά το ανοιγοκλείσιμο των φτερών, έπρεπε επίσης να προσέξουμε την στάση των ακρόπτερων, την κίνηση της “ουράς” αλλά και την θέση του σώματος του πουλιού (σκαμπανέβασμα). Εγώ επέλεξα να σχεδιάσω το πέταγμα ενός κολιμπρί και τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σεροτονινη

Videoclip που σχεδιάστηκε για το κομμάτι "Σεροτονίνη" του...

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Η πρώτη μικρού μήκους 2D Animation ταινία...

The Animator

Ένας 3D χώρος ο οποίος σχεδιάστηκε για τις...

MTV IDENT

Ένα frame by frame animaion για το ident του MTV...